Whole grain are just that, the entire grain including the bran, the germ, and the endosperm. Lots of refined carbohydrates are fortified to add back some of the nutrients, but you can’t add back all the fiber.
O altă rețetă pentru un mic dejun fără gluten, hrănitor și gustos. Meiul (vezi rețeta aici) și hrișca, alături de amarant, quinoa, sorg, porumb și orezul brun, sunt cereale lipsite de gluten, perfecte pentru persoanele cu boală celiacă, dar și pentru o dietă sănătoasă și plină de nutrienți pentru cei fără afecțiuni digestive de acest gen.
De ce să mâncăm hrișcă?
La fel ca și quinoa și amarantul, hrișca este o pseudocereală, adică este consumată ca o cereală, dar este defapt o sămânță. Este cultivată preponderent în teritoriile din emisfera nordică, mai exact Rusia, Kazakhstan, China, Europa Centrală și de Est.
Valorile nutriționale ale hriștei sunt mai mari decât cele ale altor grâne. Pentru o simplă comparație (vezi aici mai multe detalii), am folosit orezul integral versus hrișca, iar în graficele de mai jos se vede clar cine a ieșit câștigătorul. Însă, nu mă înțelege greșit, ambele cereale (cu hrișca mai mult pseudocereală) au beneficii pentru organism și trebuie incluse în dieta noastră de zi cu zi. Diversificarea este cheia!
Pe lângă faptul că este o sursă importantă de vitamine și minerale, are un indice glicemic mediu, deci glicemia din sânge crește ușor, și nu brusc, fiind bun pentru persoanele cu diabet de tip 2. Mai conține și fibre insolubile (provenite din coajă) și amidon rezistent, hrană pentru bacteriile bune din colonul nostru. Aceste bacterii benefice produc, la urma lor, acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul, care servește ca hrană pentru celulele ce înconjoară colonul, îmbunătățind sănătatea intestinului și scăzând riscul de cancer la colon.
Poți include hrișca în diferite alte preparate: salate, burgeri vegetali, lipii sau pur și simplu ca garnitură, în loc de orez. Eu am ales azi să o includ în micul dejun, ce-i drept sub formă de fulgi.
Rețeta
Mic dejun cu fulgi de hrișcă
Ingrediente
- 60 g fulgi de hrișcă
- 250 ml soy milk or other plant-based milk
- 1 banană
- 1 lg eritritol sau alt îndulcitor la alegere, după gust
- ½ lgt scorțișoară
- ⅓ lgt pudră de cuișoare
- 1 lgt pudră de roșcove
- 1 lgt unt de cocos opțional
- 1 mână zmeură congelată sau fresh, pentru decor
- 1 lgt unt de arahide pentru decor
- 1 lg semințe de cânepă de la Canah, opțional, pentru decor
Instrucțiuni
- Adaugă fulgii de hrișcă, laptele, îndulcitorul, banana, pudrele de scorțișoară, cuișoare și roșcove într-o cratiță și amestecă încet până se îngroașă consistența și devine ca un terci (asemănător celui de ovăz).
- După ce ai oprit focul, adaugă untul de cocos și servește-l pe farfurie alături de alte fructe sau ingrediente preferate. Eu am ales să decorez cu zmeură, unt de arahide, fulgi de cocos deshidratați și semințele de cânepă.
Surse:
- Buckwheat 101: Nutrition Facts and Health Benefits: https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat#bottom-line
- Buckwheat vs Brown rice – In-Depth Nutrition Comparison: https://foodstruct.com/compare/buckwheat-vs-rice-brown-long-grain-cooked
Lavinia Dincă
Tehnician Nutriționist