Life is a combination of magic and pasta.
Și iarăși ajung la paste… De ce? Nu pentru că ziua în care postez rețeta este chiar ziua internațională a pastelor (25 octombrie), ci pentru că sunt simplu de preparat (normal nu ia mai mult de 10 minute până le fierbi, hahah). În plus, gătind paste îți poți da frâu liber imaginației, creând diferite sosuri și combinații de alimente pe care alegi să le adaugi, pentru a le face unice, gustoase și, pe deasupra, sănătoase.
Am descoperit un sos alb vegan yum yum, super cremos, cu o consistență perfectă pentru paste și un gust de nota 10. Parcă l-aș mânca și simplu! Și venind vorba despre cum îl poți servi, cred că sosul poate fi folostit și ca înlocuitor de sos de brânză pentru nachos, o varianță ceva mai sănătoasă. Creativitatea nu are limite aici!
Dar, înainte să dau rețeta, vreau să vorbesc despre conopidă și de ce ar trebui folosită mai des în bucătăriile noastre – cel puțin ale românilor, unde e pusă, în general, la murat. Nu zic, murată este extraordinară, dar cât de des o mâncăm așa? Și pentru că multora nu le place gustul de conopidă fiartă, eu vă dau câteva exemple de preparate în care o putem folosi:
- sos de paste – ca acesta, vezi mai jos 😉
- supe creme de legume – îi va da cremozitate și.. un aport de nutrienți
- smoothie, 2-3 bucățele de conopidă înghețațe – nici nu o vei simți, alături de niște fructe dulci
- „orez” de conopidă – pur și simplu pune-o într-un robot de bucătărie și mărunțește-o, apoi pune-o în tigaie cu alte legume
- tigaie picanta cu legume și sos chinezesc, alături de niște orez integral, etc…
De ce să consumăm conopidă?
- Conopida este un aliment bogat în nutrienți și sărac în calorii. Da, ai auzit bine… nu îngrașă și este un aliat puternic pentru cei care doresc să scadă în greutate în mod sănătos! Este bogată în vitamina C, K, B6, folați, potasiu, mangan și are numai 26 kcal / 100g.
- Conține fibră, în jur de 3g / 100g, care este bine cunoscută pentru efectele ei benefice tranzitului intestinal, sănătății colonului, scăderea inflamației din organism, a riscului de boli cardiace și obezitate.
- Bogată în sulforafan, un antioxidant extrem de important, pe care cercetătorii ne sfătuiesc să-l consumăm zilnic. Defirite studii au ajuns la concluzia că sulforafanul distruge celulele canceroase, apărând împotriva cancerului de colon și de prostată, dar și alte cancere: de sân, de pancreas și leucemie.
Rețetă
Echipament
- Blender de mână
Ingrediente
- 1 conopidă mică
- 2 căței usturoi
- 1 ceapă mică
- 1 lg ulei de măsline virgin sau apă
- 1 conservă lapte de cocos sau smântână vegetală de soia / ovăz
- 2 lg fulgi de drojdie inactivă
- 1 lgt turmeric
- 1/2 lgt piper negru măcinat
- 1 lgt sare după preferințe
- 300 g paste integrale
- 200 g edamame boabe congelate sau alte leguminoase boabe / legume
Instrucțiuni
- Pune pastele la fiert și urmărește instrucțiunile de pe ambalaj.
- În aceeași apă adaugă și edamamele (boabe de soia crude), pentru a scuti timp și încă o oală de spălat – pas opțional. Dacă nu ai edamame, optează pentru alte leguminoase boabe sau legume.
- În același timp, pune și conopida la fiert în alt recipient, în apa deja clocotită cu sare. Este gata în aproximativ 7-8 minute, dar te sfătuiesc să o încerci cu o furculiță și să o verifici când este făcută (intră furculița în ea cu ușurință).
- Într-o tigaie, încălzește uleiul de măsline (sau apa, pentru o versiune fără ulei) și adaugă ceapa și usturoiul, pe care le călești timp de 5-7 minute, până când ceapa devine translucidă.
- Scurge conopida de apă și pune-o într-un recipient alături de ceapă și usturoi, deja gătite, laptele de cocos (sau smântâna vegetala), turmeric, piper, sare și fulgii de drojdie inactivă. Mixează compoziția cu blenderul până devine o pastă cremoasă. Verific-o de sare.
- Adaugă sosul peste pastele gătite și scurse, și edamame. Servește cu plăcere!
Surse:
- Dietary Sulforaphane in Cancer Chemoprevention: The Role of Epigenetic Regulation and HDAC Inhibition: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4432495/
- Multi-targeted prevention of cancer by sulforaphane: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2579766/
- The Top 8 Health Benefits of Cauliflower: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower#TOC_TITLE_HDR_4
Lavinia Dincă
Tehnician Nutriționist