Diet always starts tomorrow.
Cred că majoritatea dintre noi am încercat, sau măcar auzit, de una dintre dietele ce au devenit faimoase în ultimii ani. Keto sau Paleo sunt doar câteva nume de diete ce s-au năpustit asupra internetului, însă care sunt implicațiile lor asupra organismului? Nu pot nega că unele dintre acestea dau roade dacă sunt ținute cu sârguință, atunci când scopul lor este slăbitul.
Din punctul meu de vedere, dietele nu sunt altceva decât soluții pe termen scurt de scădere în greutate, ce nu fac altceva decât să streseze organismul, să-i strice echilibrul și să-l îmbolnăvească.
Dieta Ketogenică
Am tot auzit vorbindu-se despre Keto diet, denumită astfel deoarece are menirea de a pune corpul într-o stare de cetoză (ketosis) pentru a arde mai multă grăsime. Ce este cetoza? Se întâmplă atunci când corpul tău nu are suficientă glucoză pentru a-ți da energie, astfel încât acesta începe să ardă grăsime în schimb.
Ce mănânci de obicei? Multă carne roșie, pește gras, pui și ouă. Alte alimente ce le poți include: brânza, untul, iaurt, nuci, uleiuri si avocado. Legumele pot fi incluse, dar doar cele cu un aport foarte scăzut de carbohidrați: verdețuri, roșii, ceapă sau ardei.
Ce nu ai voie să mănânci? Toate dulciurile, alcoolul, pastele, pâinea, dar și fructele și legumele cu conținut ridicat de carbohidrați, leguminoasele sau cerealele integrale vor fi scoase din alimentație. Astfel, nu există o barieră între carbohidrații simpli și cei complecși, toți fiind excluși din alimentație.
Dieta Paleolitică
Această dietă este ceva mai darnică, spre deosebire de Keto, permițând consumul moderat de fructe, dar interzicând consumul de produse lactate și de uleiuri procesate. Cu alte cuvinte, este o dietă bazată exclusiv pe consumul de alimente ce puteau constitui mesele strămoșilor din epoca paleolitică, de unde și numele acesteia.
Ca și in cazul Keto, sunt interzise cerealele, leguminoasele, iar legumele bogate in amidon sunt consumate cu moderație. Este și Paleo o dietă scăzută în volumul de carbohidrați consumați, însă este mai flexibilă, depinzând de nevoile fiecărei persoane.
Totul bine și frumos, dar…
Care sunt implicațiile acestor diete asupra organismului?
Printre cele mai importante și rapide efecte… enumerăm oboseala, durerile de cap, lipsa de energie și al chefului de viață. Ca și cum nu ar fi de ajuns, ne confruntăm cu pofte mari de dulciuri, organismul fiind însetat de cea mai rapidă și eficientă sursă de energie: glucoza.
Ceea ce nu resimțim imediat, dar în timp, este că un consum foarte mare de alimente animale, bogate în proteine și grăsimi, ne privează de ingestia multor vitamine și minerale găsite și în alte legume decât cele permise și, mai ales, în fructe, leguminoase și cereale integrale.
Mai mult, lipsa fibrelor din mâncare și a prebioticelor (sursă de hrană a bacteriilor bune din intestine) – ce pot fi luate numai din alimente vegetale, duce la probleme gastro-intestinale și de constipație. O cantitate prea mică de fibre omoară microbiomul, adică bacteriile ce ajută la digerarea mâncării și care mențin echilibrul intestinal, ceea ce poate supraacidifia organismul cu toxinele reținute pe o perioada mai lungă în colon. Acesta este un factor puternic pro-inflamator, deci pro-îmbolnăvire.
În aceste diete ne confruntăm și cu creșterea colesterolului și apariția bolilor de rinichi datorită consumului de alimente bogate în acizi grași saturați, ce produc creșterea LDL (colesterolul rău), și a acidului uric din sânge. Să nu ne fie de mirare că în timpul acestei diete obosim mai repede în timpul activităților fizice.
Persoanelor deja cardiace, cu diabet sau boli renale nu le este recomandat să urmeze aceste diete. De asemenea, nici femeilor însărcinate nu le sunt recomandate, întrucât sunt sărace în micro și macro-nutrienți, atât de necesari dezvoltării fătului.
Și probabil știm cu toții ce se întâmplă după ce renunțăm la o astfel de dietă…
Un alt motiv pentru care nu recomand curele de slăbire, sau dietele de acest fel, este acela de distrugere al echilibrului în alimentație. Începem dieta entuziasmați, dar din cauza restricțiilor drastice ajungem să renunțăm la ea și să facem mai multe excese, sau să revenim la vechile obiceiuri: renumitul efect yo-yo.
Mai mult, ne fac rău pe plan psihic, convinși fiind că ”nu suntem în stare”, că nu suntem suficienți de buni să renunțam la obiceiurile proaste, și ajungem într-o stare de depresie.
Recomandarea mea
Cu alte cuvinte, în diete ne axăm mai mult pe input (ceea ce mâncăm), și mai puțin pe output (beneficiile pe care le oferim organismului). Ca exemplu, dieta ketogenică ne ajută să slăbim pe termen scurt, însă aduce un stres major organismului, ca și alte diete renumite (Paleo, Dukan). Care ar fi cealaltă opțiune? Pur și simplu să alegem un regim de viață sănătos, cu mese regulate, echilibrate și puțin reduse în numărul de calorii, plus sportul făcut cu sârguință.
Surse:
- https://nutritionfacts.org/video/are-keto-diets-safe/
- https://nutritionfacts.org/video/is-weight-loss-on-ketosis-sustainable/
- https://scoaladeslabit.ro/fibrele-gardienii-siluetei-tale
- https://www.youtube.com/watch?v=1-1fnqkot3k
- https://www.youtube.com/watch?v=WeyuQvhaoWo
Lavinia Dincă
Tehnician Nutriționist