Tomorrow is always fresh, with no mistakes in it yet.
Pentru că ieșim mai rar la cumpărături în perioada aceasta, pariez că majoritatea dintre noi cumpărăm câteodată prea multă mâncare (că mai bine să fie!). Acesta este motivul pentru care astăzi aduc în discuție problema deșeurilor alimentare și modul în care le putem reduce, oferindu-vă câteva sfaturi practice despre cum putem depozita alimentele proaspete pentru o perioadă cât mai îndelungată.
Legume și fructe proaspete
În primul rând, dacă dorești să păstrezi legumele proaspete mai mult timp, acestea trebuie păstrate la frigider în pungi de hârtie de culoare închisă. Cum vine asta? Ei bine, există 3 factori importanți care contribuie la pierderea nutrienților și vitalității alimentelor: căldură, lumină și oxigen. Atât timp cât le reducem pe cele 3, prospețimea legumelor noastre poate fi prelungită.
Un mod ingenios de a păstra mai mult timp morcovii și țelina (apio) este să îi tai sub formă de bețe (sau sticks – jur că nu mi-a venit în cap alt cuvânt în română) și puse într-un borcan plin cu apă. În acest fel, le poți folosi și sub formă de gustare crocantă cu puțin hummus sau guacamole. Trebuie doar să nu uiți să le schimbi apa la fiecare câteva zile.
Acest lucru este deja cunoscut, dar încearcă să congelezi fructele și legumele înainte de a se strica. Tăie-le în bucăți mici și pune-le într-o pungă de plastic la congelator. Și nu-ți fă griji! Chiar și luate de la supermarket, fructele și legumele congelate au de obicei un aport maxim de nutrienți, deoarece sunt culese coapte și imediat înghețate.
Ține fructele departe de legume și fructele necoapte de cele coapte, dacă vrei să le păstrezi mai mult timp. Fructele sunt producători mari de gaz de etilenă, care încep procesul de maturare. Cu cât este mai copt un fruct, cu atât produce mai multă etilenă și, chiar dacă unele legume nu o produc, ele sunt totuși sensibile la efectul acesteia. Deci nu îți depozitezi broccoli-ul în aceeași pungă / sertar cu bananele, dacă nu vrei să vezi broccoli-ul cum se ofilește în timp ce îți faci curaj să-l consumi…
Dacă, totuși, vrei ca fructele sa se coacă mai repede, pune-le într-o pungă de hârtie (aviz iubitorilor de avocado). Acest lucru va grăbi procesul de coacere datorită gazului de etilenă (hormon pe care multe fructe și legume îl produc în mod natural).
În cazul cepei și a cartofilor, le poți păstra la frigider, sau într-un dulap întunecat și rece. Evită să le pui la lumină, căci cartofii se înverzesc și, de asemenea, ține-i deoparte de ceapă, deoarece și cartofii eliberează etilenă, iar ceapa este sensibilă la ea.
Frunze verzi
Dacă ai prea mult mărar, pătrunjel sau busuioc, taie-le și pune-le în forme pentru gheață cu puțină apă și congelează-le. În acest fel, eviți să le arunci și le poți folosi în continuare în mâncare, pentru o aromă excelentă.
Evită să lași frunzele de salată, spanac sau orice alte frunze verzi în apă, mai ales că le poți lua din magazin deja umede (arată mai frumos și mai proaspete pe rafturi când sunt stropite, nu?). Ele tind să se descompună foarte rapid și cel mai bun mod de a le menține fresh este să le muți într-un recipient care să aibă un prosop curat dedesubt, pentru a absorbi umiditatea suplimentară și să le acoperi. Poți face același lucru și cu alte legume…
Pătrunjelul sau mărarul proaspăt îl poți pune într-un borcan cu apă (la fel ca un buchet de flori). În acest fel, ar putea ține până la 5-7 zile, dacă nu uiți să le schimbi apa zilnic. Testat de mine!
Apa și sucurile proaspăt stoarse
Apa trebuie păstrată în recipiente de sticlă închise la culoare. După cum știi deja, apa nu trebuie depozitată în plastic, mai ales într-un loc cald sau însorit, deoarece riști să ingerezi câteva microplastice pe parcurs. Totuși, dacă sticlele de plastic sunt utilizate pentru congelarea sucului fresh stors, atunci nu este nicio problemă. În caz că ai rămas cu prea multe fructe sau legume și nu știi ce să faci cu ele, le poți stoarce și congela, iar astfel nutrienții se mențin vii și nu ajung la coșul de gunoi.
Nucile și semințele
Nucile pot râncezi ușor dacă sunt ținute în pungă de plastic și prind repede acea culoare închisă. Cea mai bună variantă pentru a le păstra proaspete, este să le ținem în pungi de hârtie închise la culoare (nu de plastic), sau în recipient închis etanș. Dacă sunt umede, lasă-le pe un prosop să se usuce înainte de a le depozita la temperatura camerei (până la 3 luni), în frigider (6 luni), sau în congelator (12 luni).
Semințele de cânepă sunt și ele pretențioase și se strică ușor. Ele trebuie ținute în frigider, în pungi sau recipiente etanș închise la culoare. De ce? Pentru a păstra calitatea semințelor și o cantitate cât mai mare de acizi grași esențiali Omega3, care sunt distruși ușor de lumină și oxigen (pe care și nucile îi conțin în cantitate mai mică).
Nu recomand să ții nucile și semințele lângă ceapă sau alte alimente cu un miros puternic (decât dacă vrei niște nuci cu aromă de ceapă sau usturoi).
Voi ce alte trucuri mai folosiți?
Lavinia Dincă
Tehnician Nutriționist