mineral water with strawberries, strawberry, ice

Water is the driving force of all nature.

Leonardo da Vinci

De ce este important să bem apă?

Cred că cu toții știm că apa reprezintă aproximativ 60-70% din componența organismului uman. Dar ce altceva mai știm? Ei bine, printre altele:

– apa ne ajută să eliminăm toxinele, deci contribuie la o digestie normală;

    – ajută la absorbția nutritenților, căci ea este transportorul lor către celule;

      – îmbunătățește circulația sângelui, ducând, pe lângă nutrienți, și oxigen celulelor;

        – te ajută să slăbeșți (ha, te-am prins!), activându-ți metabolismul;

          – te ferește de alte boli: pietre la rinichi, hipertensiune, constipație, infecții urinare (aviz fetelor). Și lista continuă…

…deci câte lichide trebuie să bem în fiecare zi?

Recomandarea nutriționiștilor este de 38-40ml/kg corp, deci o persoană care cântărește 60kg, ar trebui să bea undeva între 2,2-2,4l de lichide pe zi (dintre care cel puțin jumătate apă). Sfatul meu este să începi ziua cu un pahar mare de apă puțin călduță (min 300ml) imediat după trezire, pentru a activa organismul după somn și a-l curața (exact ca spălatul pe față). De asemenea, în timpul zilei recomand consumul aceleiași cantități de apă cu 15-30 de minute înaintea oricărei mese (fie ea gustare sau masă principală) pentru a hidrata organele înainte de ingerarea alimentelor și a nu mai simți senzația de sete în timpul sau după masă. Este de preferat să evităm consumul de apă în timpul și până la o ora-două după masă, pentru a nu încetini digestia.

Dar calitatea apei este la fel de importantă ca și cantitatea ei...

Apă de la robinet, filtrată sau îmbuteliată?

Pentru că nu locuim în Elveția, unde apa de robinet poate fi băută cu încredere datorită sistemelor de filtrare de înaltă calitate ce nu folosesc dezinfectanți, persoanelor din București nu le recomand consumul. Datorită sistemului destul de învechit de distribuire al apei, se pot strecura diferiți paraziți, microbi și diferite minerale prin conducte, care vin la pachet și cu produse de dezinfectare a apei, precum clorurile.

Apa îmbuteliată conține minerale benefice pentru sănătate, însă, poate conține și microplastice. Într-un studiu făcut în SUA, 92% din totalul apei îmbuteliate conținea microplastice, testând 250 de sticle de la 11 mărci. Într-o sticlă se găseau, în medie, 10.000 de particule de plastic pe litru. De asemenea, s-a constatat că apa îmbuteliată conținea de 2 ori mai multe bucăți de microplastic pe litru decât apă de la robinet.


Din punctul meu de vedere, cea mai bună varianta rămâne apa filtrată, chit că păstrează foarte puține minerale (cunoscute și că electroliți), dar acestea pot fi ușor înlocuite prin alimentație:

– Sodiu – murături, sare de masă, suc de roșii

– Clor – sare de masă, suc de roșii, măsline

– Magneziu – fasole neagră, spanac, banană

– Calciu – susan, broccoli, migdale, kale si frunze verzi

– Potasiu – banană, cartof, broccoli, dovlecel

– Sulfat – ouă, usturoi, broccoli, kale

– Fier – spanac, broccoli, fructe uscate, nuci

Un sfat ar fi să încercați să beți apă filtrată, în care să adăugați o felie dintr-un fruct sau o legumă. Astfel, apă preia toate proprietățile acelui aliment viu, încărcându-se cu electroliți și, deci, devenind aptă pentru hidratarea celulelor noastre.

Apa alcalină. Fraudă sau nu?

După cum știți, ph-ul este o valoare care indică cât de acidă sau de alcalină este o substanță. Ei bine, sângele uman are valoarea ph-ului neutră, de aprox 7.3, iar apa pe care o bem îi urmează sensul. Apa alcalină a devenit un nou trend, cu un ph între 8-9, se spune că poate vindeca multe boli, în special cancerul, care nu poate supraviețui în mediu acid. Însă, această apă a devenit cunoscută în principal vânzătorilor de aparate sofisticate și extrem de scumpe, de aici și scepticismul…
În ciuda numeroaselor afirmații asupra sănătății făcute de băutorii și vânzătorii de apă alcalină, doar câteva articole științifice au ajuns la concluzia că apa alcalină poate vindeca niște boli, precum refluxul gastric și diabetul, sau micșora tensiunea și colesterolul. Aceasta ajută și la hidratare, după exerciții fizice intense, însă așteptăm mai multe dovezi de la cercetători. 

Pentru a scuti cateva mii de euro pe astfel de aparate de alcalinizat apa, putem folosi bicarbonatul de sodiu: 3/4 lingurițe de bicarbonat la 1 litru de apă, și poate fi băută de cateva ori pe zi la nevoie, dar nu în jurul orelor de masă, pentru a nu alcaliniza stomacul înainte de acestea, când stomacul trebuie să aibă pH acid pentru a sparge și neutraliza microbii din mâncare.

Concluzia mea:

Recomand consumul cât mai frecvent de fructe și legume crude, mâncate întregi și puse în apă pentru mineralizarea ei. În acest fel scăpăm de acidifierea puternică a organismului, fără să mai fie nevoie să apelăm la alte soluții, poate costisitoare.

Surse:

Sete de mai multă informație?

Lavinia Dincă

Tehnician Nutriționist

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână