coconut oil, oil, white
The secret ingredient is always coconut oil.
Coco Calia

Ce reprezintă Oil Pulling-ul?

Se pare că nu tot ceea ce ține de ulei este rău, atât timp cât nu-l folosim la prăjit. Oil pulling-ul este o metodă străveche de curățare a cavității bucale și a dinților, folosită în India de către experții în ayurveda (sistem hindus de medicină care folosește plantele pentru tratarea bolilor), și care a devenit o practică modernă în ziua de astăzi.

Aceasta folosește uleiul ca metodă de clătire, cu rol în îndepărtarea plăcii bacteriene ce s-a format de-a lungul nopții în cavitatea bucală și care se practică dimineața timp de 10-15 min, la prima oră după trezire, și înainte de a lua micul dejun sau de a ne spăla pe dinți. 

Care sunt beneficiile folosirii acestei metode?

Poate că vă întrebați de ce să ne chinuim cu această tehnică, când putem pur și simplu folosi apă de gură… de care parcă știam că omoară bacteriile. Adevărul este că, spre deosebire de apa de gură, uleiul nu strică echilibrul florei microbiene orale și atrage bacteriile, care sunt acoperite de un strat lipidic.

Metoda de oil pulling este mai eficientă și decât pasta de dinți, oferind o albire intensă a dinților după utilizarea consecventă de câteva zile, dar previne și apariția cariilor, gingivitei și a respirației urât mirositoare.

Wow… toate astea printr-o singură rutină?

Un studiu arată că prin clătirea zilnică cu ulei de cocos, timp de două săptămâni, reducem semnificativ volumul bacteriei care afectează smalțul dinților (streptoccocus mutans), deci scăpăm de stresul cariilor frecvente și al dinților îngălbeniți.

Alte cercetări concluzionează că prin oil pulling micșorăm posibilitatea de a face gingivită (inflamarea gingiilor care are loc atunci când sistemul imunitar atacă bacteriile din placă dentară), iar respirația este puternic îmbunătățită, scăpând de chimicalele produse de bacterii. Nu sună prea bine, nu-i așa? 

Și dacă ne gândim că toate acele bacterii dăunătoare intră în sistem… realizăm că beneficiile sunt mult mai mari, îmbunătățind sănătatea sistemului digestiv și a întregului organism.

Recomandări

Dacă vrei să încerci metoda,te sfătuiesc să urmărești pașii:

 – Pune o lingură de ulei în cavitatea bucală. Cel mai bun este uleiul de susan sau de cocos, la care putem adăuga câteva picături de uleiuri esențiale, cum ar fi cel de oregano, puternic antibacterian. Desigur, uleiul esențial poate diferi… poți folosi ulei esențial de mentă, sau orice altă aromă preferi pentru a-ți face așteptarea mai ușoară;

 Clatește gura timp de 10-15 min cu mișcări continue (da, ajută și la întărirea mușchilor feței și ai mandibulei). Poate o să doară obrajii la început, dar îi lucrăm și, în timp, ne obișnuim. Iar așteptarea nu se face în fața oglinzii (decât dacă vrem să purtăm o discuție cu Narcis). Putem petrece cele 15 minute făcând alte lucruri: preparând micul-dejun, pregătindu-ne de lucru, citind, sau… scriind articole; 

– După acest timp, aruncă uleiul în vasul de toaletă, nu în chiuvetă (pentru a nu bloca țevile). Nu se înghite!!!

– Opțional, dar de preferat este ca după acest timp să clatim gura cu apă cu sare (1-2 lingurițe de sare la 1 cană de apă);

– Ne spălăm dinții (și limba), pentru a curăța bacteriile ieșite la suprafață;

– Zâmbim cu gura până la urechi.

Surse:

Sete de mai multă informație?

Lavinia Dincă

Tehnician Nutriționist

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână