My favorite type of men is ramen. 😉
Ah… acel gust! Cred că am o nouă rețetă preferată. Da, știu, are lapte de cocos, care… parcă nu e de nota 10 când vine vorba de sănătate. Dar ce contează? Am avut grijă să adaug alte legume din belșug care să-mi aducă un aport mare de nutrienți. Și să nu uităm că atât timp cât 80% din alimentația noastră este nutritivă pentru organism, putem păstra restul de 20% pentru plăcerea gustului.
Laptele de cocos… sănătos sau nu?
Laptele de cocos a devenit foarte popular în ultima perioadă, și nu pot să mint că și mie îmi place, și-l folosesc destul de des în diferite rețete. Consistența cremoasă a acestuia vine din faptul că apa de cocos este amestecată cu pulpa nucii de cocos, care este bogată în grăsimi saturate și calorii. Cu toate acestea, dacă sursa din care ne aprovizionăm cu lapte de cocos este sigură, iar laptele este organic, fără prea mulți adaoși alimentari, acesta este și sănătos, căci conține nutrienți: fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan și seleniu.
Nu există încă studii care să arate corelația între laptele de cocos și efectele acestuia asupra metabolismului și a greutății. Chit că uleiul/laptele de cocos și uleiul de palmier sunt singurele vegetale care conține grăsimi saturate, care sunt cunoscute pentru efectul lor negativ asupra sănătății, consider că dacă laptele de cocos este consumat în cantități moderate, nu face rău organismului. În plus, este recunoscut faptul că grăsimea saturată din produsele de cocos diferă de grăsimea saturată din produsele animale și este absorbită diferit de organism.
Dar ce sunt grăsimile saturate?
Grăsimile sunt macronutrienți care joacă un rol esențial în sănătatea noastră. Corpul are nevoie de grăsimi pentru energie și pentru absorbția unor vitamine și minerale. Amintim 3 categorii de grăsimi:
- Saturate: găsite în produsele animale precum lactatele, carnea, ouăle, dar și în uleiul de cocos sau palmier. Sunt considerate „rele”, căci consumul în exces este corelat cu boli de inimă, ducând la creșterea colesterolului LDL. Oricum, și aceste grăsimi saturate se împart la rândul lor în alte categorii, care au diferite efecte asupra sănătății, dar nu vom intra acum în detalii. Le recunoaștem după faptul că se îngheagă la temperaturi reci.
- Nesaturate: găsite numai în produse vegetale, în diferite forme: omega 3, 6, 9. Majoritatea conțin preponderent omega 6: uleiul de rapiță, floarea soarelui, de soia, porumb ș.a., care este considerat factor inflamator în organism dacă este consumat în cantități mari. Există uleiuri mai sănătoase, bogate în omega 3: uleiul de cânepă sau de in, și în omega 9: uleiul de măsline. Aceste uleiuri sunt mereu lichide, indiferent de temperatură.
- Trans: tipul de grăsime care trebuie evitat și este găsită în alimentele prăjite, sau puternic procesate. Nu sunt recunoscute ca fiind sigure pentru sănătate, iar Organizația Mondială a sănătății semnalizează acest lucru.
Hai cu rețeta…
Timp de preparare 40 min
Pentru aprox 3 persoane
Ingrediente
- 3 lg ulei de măsline
- 1 cătel de usturoi tocat mărunt
- 1 lg de ghimbir măcinat
- 1 ardei gras roșu
- 5 ciuperci tăiate
- 2 morcovi răzuiți
- 1 cutie de lapte de cocos la 400ml
- 1 cub vegetal – dar opțional
- 600 ml apă
- 2 lgt pastă de curry roșie
- 2 lg sos de soia
- 125g de soba noodles – tăieței de hrișcă
- 300 g tofu – am folosit o cutie de tofu simplu, din care am scurs apa. Dacă este în saramură te sfătuiesc să-l lași în apa 1 oră înainte de a-l găti
- 2 lgt pudră de parpika dulce
- 1 lgt turmeric
- 2 mâini de spanac
- 1 lg susan tras în tigaie
Metodă
1. Încălzește 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie și adăugă bucățile de tofu, împreună cu 1 lgt paprika și 1 lgt de turmeric. După ce s-a rumenit pe toate părțile, pune-l deoparte.
2. Într-un vas mai mare, încălzește 2 linguri de ulei de măsline și adaugă usturoiul, ghimbirul, ciupercile și ardeiul roșu. Lasă-le la foc mediu până când ciupercile s-au gătit.
3. Adăugă laptele de cocos, apa, cubul vegetal, sosul de soia, pasta de curry, paprika și amestecă bine. Lăsă-le la foc mare până începe să fiarbă.
4. Adaugă tăițeii și gătește-i conform instrucțiunilor de pe pachet. Cu două minute înainte de a fi finalizat, adăugă morcovii rași, dar păstrează puțin și pentru ornare.
5. Oprește focul și adăugă spanacul.
6. Completează farfuria cu niște tofu, morcovi răzuți și semințe de susan prăjite.
Poftă bună!
Surse
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/saturated-vs-unsaturated-fat
- https://www.pickuplimes.com/single-post/2018/04/20/COCONUT-OIL
- https://www.who.int/nutrition/topics/replace-transfat
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29174025
- https://www.healthline.com/nutrition/can-coconut-oil-help-you-lose-weight
- https://www.healthline.com/nutrition/coconut-milk#weight-loss