„What if soy milk is just regular milk introducing itself in Spanish?”
Azi am ales să vorbesc despre un subiect poate puțin taboo, pentru că… să fim serioși, cine vorbește laptele de rău? Acel aliment cu care am crescut, care ne face puternici și care este nelipsit din bucătăria noastră.
Conform cunoștințelor noastre despre beneficiile produselor lactate în alimentație și ale laptelui, în principal, este vital să includem aceste alimente în dieta noastră zilnică, deoarece ne oferă o gama largă de nutrienți, cum ar fi proteinele complexe, calciul și vitamina D. De câte ori ai auzit oamenii spunând să bem lapte pentru a avea oase și dinți puternici? Cred că se întâmplă periodic. Dar de câte ori ai auzit că oamenii vă sfătuiesc să nu beți lapte, deoarece este dăunător pentru sănătatea ta? Aici grupul se restrânge semnificativ.
Studii recente au constatat faptul că laptele blochează absorbția fitonutrienților din unele dintre cele mai antioxidante alimente. De exemplu, în 2009, s-a constatat că activitatea antioxidantă a afinelor este afectată de asocierea acestora cu laptele. Acidul elagic este considerat unul dintre principalii fitonutrienți din fructele de pădure – care pot juca un rol în prevenirea declinului funcției cerebrale la bătrânețe. Numai prin adăugarea de lapte degresat în sucul de afine poate reduce absorbția acestui antioxidant la zero. Absorbția a fost complet blocată.
De asemenea, un alt studiu arată că laptele degresat blochează absorbția fitonutrienților din ceai, care au un rol important în protejarea vaselor de sânge din corpul nostru. Prin adăugarea de lapte în ceaiul negru, este ca și cum am bea apă, arată oamenii de știință. În acest fel, efectele benefice ale ceaiului sunt în mod substanțial diminuate doar prin adăugarea laptelui în ceaiul nostru. Cu alte cuvinte, poate că nu ar trebui să adăugăm lapte în ceai, să punem frișcă pe salata de fructe sau să bem shake-uri cu lapte.
Consumul de ciocolata cu lapte nu dă nicio putere antioxidantă organismului
Cine nu iubește ciocolata? Este alimentul care ne oferă plăcere și ne face fericiți de la prima îmbucătură. Este, de asemenea, foarte utilă în creșterea capacității noastre antioxidante prin fitonutrienții din cacao. S-a descoperit că, mâncând ciocolată cu lapte, nu se întâmplă nimic cu puterea antioxidantă a corpului nostru. Dar, consumând ciocolată neagră, putem obține un rezultat frumos la o oră de la consum. Explicația stă în faptul că ciocolata cu lapte poate conține 20% cacao, iar ciocolata neagră până la 70% sau mai mult, dar și pentru că laptele din ciocolata cu lapte diminuează efectul agenților antioxidanți din cacao. De exemplu, consumând aceeași cantitate de ciocolată neagră cu un pahar de lapte blochează aproximativ jumătate din antioxidanți ce pot intra în fluxul nostru sanguin.
Laptele blochează chiar și beneficiile cafelei
În ziua de azi, cafeaua este cea mai consumată băutură din lume și știm cu toții că este una dintre cele mai iubite băuturi de pe această planetă, în principal datorită componenței sale principale – pe care o cunoaștem drept cafeină – ceea ce ne face să ne simțim energizați și gata să începem o nouă zi, sau pentru a continua ceea ce am început deja.
În afară de cafeină, cafeaua poate avea efecte benefice asupra inflamației din organism, datorită altor compuși numiți acizi clorogeni (CGA), care au efecte antioxidante, antimicrobiene, hepatoprotective și imunostimulatoare asupra corpului nostru. Studii anterioare au arătat, de asemenea, că disponibilitatea nutrienților poate fi afectată de interacțiunea cu alți constituenți alimentari, în special cu proteină din lapte: cazeina. S-a constatat că consumul simultan de cafea și lapte ar putea avea un impact negativ asupra absorbției acizilor clorogeni (CGA).
În grafic, putem vedea că o cafea simplă aduce cei mai mulți antioxidanți corpului nostru. Cu toate acestea, ar trebui să avem în vedere faptul că alegerea cafelei poate avea o mare influență asupra potențialului de sănătate al consumului de cafea. Deci, chiar dacă nivelul de cafeină din boabele închise la culoare poate rămâne același – oferindu-vă același impuls de energie, acizii clorogeni beneficii își pierd mult din putere cu cât boabele sunt mai prăjite.
Ce soluții avem?
S-a descoperit că laptele de soia nu are același efect negativ asupra nivelului antioxidanților din sânge după consumul acestuia cu diferite produse bogate în antioxidanți, precum ceaiul, cafeaua, ciocolata neagră sau afinele.
Astfel, laptele nu este elixirul tinereții, ci dimpotrivă, acesta luptă împotriva antioxidanților din alimentele ce sunt menite a ne păstra tineri o perioadă cât mai lungă de timp. Alege să-l bei simplu și încearcă să-l înlocuiești pe cât de mult posibil cu varianta lui vegetală, atunci când îl folosești în combinație cu alimente vii.
Surse:
- https://nutritionfacts.org/video/does-adding-milk-block-the-benefits-of-coffee/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17213230
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19135520
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21627318
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615004910
Lavinia Dincă
Tehnician Nutriționist