Nothing in this world is at it seems. Except, possibly, porridge.
M-am gândit la terciul de mei pentru o alternativă fără gluten a unui mic dejun super nutritiv! Este o opțiune bună pentru renumitul terci de ovăz, în cazul în care suferi de boală celiacă (adică intoleranță la gluten), dar și pentru persoanele care vor să-și îmbogățească experiențele culinare.
De ce e bine să consumăm mei?
Meiul este o cereală bogată în fibre, proteine și antioxidanți, folosită des în alimentația popoarelor în curs de dezvoltare din Asia și Africa, și devenită cunoscută în Vest datorită celei mai cunoscute proprietăți ale ei: nu are gluten. La fel ca și lintea, este rezistentă la secetă și se găsește în mai multe varietăți, însă perlele sunt cele mai comune.
Pe lângă faptul că nu are gluten, meiul are foarte multe beneficii pentru sănătate, așa cum au descoperit cercetătorii: scăderea tensiunii arteriale, a riscului de boli de inimă, prevenirea cancerului, diabetului și stimularea sistemului imunitar. Are un conținut ridicat de calciu și este bogat în proteine, având mai mulți aminoacizi esențiali decât alte cereale. Alți nutrienți importanți: fosfor, magneziu și potasiu.
O altă caracteristică rară pentru o cereală, și pe care meiul o are, este alcalinitatea. Datorită faptului că are această proprietate, consumul de mei luptă împotriva acidozei din organism. Deci, este perfect pentru persoanele cu probleme de aciditate, cu un pH scăzut în organism, care, netratate, duc la boli cronice.
Să mai zic de diabet? Chit că se crede că cei diagnosticați cu diabet nu au voie carbohidrați datorită încărcăturii lor glicemice, ei bine, meiul și cerealele integrale sunt chiar recomandate pentru gestionarea diabetului, întrucât conțin multe fibre, ceea ce face ca absorbția carbohidraților în organism să se facă la o viteză mai mică. Ca rezultat, zahărul din acești carbohidrați complecși intră în fluxul sanguin ușor, neprovocând o creștere bruscă a glicemiei.
Meiul este un înlocuitor perfect pentru ovăzul obișnuit, extrem de bun pentru persoanele care suferă de boală celiacă sau care urmează o dietă fără gluten, din orice alte motive de sănătate. Și nu numai … este o opțiune pentru noi toți să încercăm să-l introducem mai des în alimentația noastră de zi cu zi, datorită profilului său bogat în nutrienți.
Rețetă
Terci de mei bogat în antioxidanți
Ingrediente
- 120 g mei decorticat
- 220 g lapte vegetal
- 4 lgt eritritol sau alt îndulcitor. În cazul mierii, se adaugă la urmă, când compoziția nu este fierbinte.
- 1 lgt scorțișoară
- 2 lgt pudră de roșcove sau cacao
- ⅓ lgt cuișoare pudră
- 2 lgt unt de cocos opțional
- fructe pentru decor
Instrucțiuni
- Înmoaie meiul în apă de cu o seara înainte, sau pentru cel puțin 8 ore. Acest pas este important pentru a elimina o bună parte din antinutrienții găsiți în mei și care, altfel, pot interfera cu absorbția nutrienților în organism.
- După ce a stat la înmuiat, clătește-l și pune-l într-o cratiță împreună cu laptele și eritritolul. Lasă-l să fiarbă la foc mediu timp de 20 de minute, timp în care mai mesteci din când în cand.
- Adaugă condimentele și untul de cocos, amestecă bine și ia-l de pe foc. Servește-l cu fructe, ciocolată, sau orice alte idei creative mai ai.
Poftă bună! 🙂
Surse:
- Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033754/
- What Is Millet? Nutrition, Benefits, and More: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-millet
- Can People with Diabetes Eat Millet, and Are There Benefits?: https://www.healthline.com/health/diabetes/millet-for-diabetes
Lavinia Dincă
Tehnician Nutriționist